Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hírek

„Környezetbarát Cement- és Betonipari Technológiák” SZAKMAI NAP A MISKOLCI EGYETEMEN

2017. május 25., 20:15
2017. május 24-én került megrendezésre a „Környezetbarát Cement- és Betonipari Technológiák” c. szakmai nap a Szilikátipari Tudományos Egyesület, Cement Szakosztálya, Beton Szakosztálya, az MTA Földtudományok Osztály, Bányászati Tudományos Bizottság, Bányászati, Geotechnikai és Nyersanyagelőkészítési Albizottsága, az MTA MAB Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Munkabizottsága, valamint a Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar, Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézete, továbbá az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Miskolci Egyetemi Szakosztálya szervezésében. A rendezvénynek a Miskolci Egyetem adott otthont, melyen három egyetem és egy kutatási-fejlesztési cég szakemberei tartottak előadásokat.

A szakmai ülés apropóját az adta, hogy világviszonylatban jelentős mennyiségű ipari melléktermék, hulladék keletkezik évente, amely hasznosítása a megfelelő technológiák alkalmazásával, továbbfejlesztésével megoldható, továbbá környezetbarát anyagok fejlesztésére ad lehetőséget a CO2 kibocsájtás és energiaigény csökkentése, továbbá a fenntartható nyersanyag-gazdálkodás révén.

 

A tudományos előadásokat, egy a Miskolci Egyetemen nemrég indult projekt ismertetője követte, amely keretében beszerzésre kerülő eszközök (kamerás szemcseméret-elemző, multifunkciós por reométer, nagy energiasűrűségű bolygómalom, izotermikus kaloriméter, asztali pásztázó elektron-mikroszkóp, BET fajlagos felület mérő, végeselemes módszeren alapuló, szemcsés anyagok viselkedését modellező             szoftver) nagymértékben hozzájárulnak majd a szakterületen jelentkező K+F+I ipari igények kiszolgálására a többi kutatóműhellyel szorosan együttműködve. A tanácskozást egy büféebéd, majd egy laboratóriumi látogatás követte, amelyen a résztvevők megtekinthették a Műszaki Földtudományi Karhoz tartozó jól felszerelt laboratóriumokat. A rendezvényen elhangzott információk rávilágítottak arra, hogy milyen nagy szükség van a tématerületen dolgozó mérnökökre (cementgyárak, betonüzemek, hulladék-előkészítőművek) nemcsak hazánkban, hanem világszerte.

 

A szakmai nap jó lehetőséget biztosított a területen működő cégek (cementgyárak, betonüzemek, minősítő szervezetek) és a kutatás – fejlesztés szakembereinek az eszmecserére, mivel közel 50 fő jelent meg.

 

A Szervezők bíznak a kutatóhelyek és ipari cégek által megkezdett együttműködések folytatásában mind a kutatás-fejlesztés-innováció, mind pedig a felsőfokú oktatás vonatkozásában, valamint a szakmai nap rendszeres megrendezésével hagyományt kívánnak teremteni.

 

A projekt szakmai vezetője Dr. Mucsi Gábor, egyetemi docens

gabor.mucsi@uni-miskolc.hu

Kiemelt partnereink

 

Kiemelt projektjeink

 

 

 

ISZAPKEZELÉS