Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hírek

A Gyűrű Szövetsége - INDUL A RING PROJEKT – NÉGY REGIONÁLIS EGYETEMI CENTRUM ALKOTJA A GYŰRŰT

2017. október 16., 19:45
Az ország négy régióközpontjának négy egyeteme több mint 1,3 milliárd forint támogatási összegből a fenntartható nyersanyag-gazdálkodás területén kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységbe kezd. Miskolc felsőoktatási intézménye vezeti a konzorciumot. A projekt 2017. október 12-én tartotta nyitóértekezletét Miskolcon.

Ha képzeletben összekötjük Miskolcot Szegeddel, Péccsel és Sopronnal, akkor egy olyan „gyűrűt” kapunk, ami körbeöleli az országot. A projekt elnevezésénél – Fenntartható nyersanyag-gazdálkodás tematikus hálózat fejlesztése RING2017 – ebből indultak ki a konzorciumban résztvevő egyetemeknél.

Faitli József, intézetünk habilitált egyetemi docense ismertette, a Szegedi és Pécsi Tudományegyetem, valamint a Soproni és Miskolci egyetem egymással együttműködve kutató hálózatot hoz létre, azzal a céllal, hogy korunk egyik jelentős kérdésével: a fenntartható nyersanyag-gazdálkodással foglalkozzanak. Itt azokra a másodlagos nyersanyagokra kell gondolnunk, amiket egyszer már használtunk, de célszerű vagy anyagában, vagy az energiatartalmát újrahasznosítani – avat be minket a részletekbe a projektvezető.

Az  öt kutatói csoport olyan témákat jár körül, mint például a széndioxid-kibocsátás, a szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosítása, a települési szilárd hulladék és az elektronikai és elektromos eszközök hulladékából értékes anyagok kinyerése.

Szűcs Péter dékán szerint a nyersanyag- és energiagazdálkodás, a víz- és a fenntartható talajhasználat terén egyaránt kiemelkedő tevékenységet folytat a kar,  a RING 2017 projekt egyfajta elismerése annak a tevékenységnek, ami a Miskolci Egyetemen folyik.

A fenntartható nyersanyag-gazdálkodási projekt 2020 június végén zárul, és várhatóan az társadalom széles rétegei is tudják majd hasznosítani eredményeit például a vízgazdálkodásban, a széndioxid-kibocsátás csökkentésben és a település szilárdhulladékának hasznosításában

Bővebb infó: http://ring2017.uni-miskolc.hu/

Kiemelt partnereink

 

Kiemelt projektjeink

 

 

 

ISZAPKEZELÉS