Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hírek

ELHUNYT DR.H.C. TARJÁN IVÁN PROFESSZOR EMERITUSZ

2017. december 15., 17:50
Prof. Dr. Tarján Iván professor emeritus, a Műszaki Földtudományi Kar volt dékánja, az Eljárástechnikai Tanszék korábbi igazgatója és oktatója a 2017.12.12-én, 87 éves korában eltávozott közülünk.

Tarján Iván professzor úr 1930-ban született Mezőtúron, 1949 – 1953 között szerzett gépésztmérnöki diplomát a miskolci Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetemen. 1953-tól a Bányagéptani tanszéken lett tanársegéd, később adjunktus. 1970-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. 1972-től az Eljárástechnikai Tanszék vezetője lett, melyet 1995-ig vezetett. 2000-ben ment nyugdíjba. Két intervallumban volt a Bányamérnöki Kar dékánja.

 

Technológusok nemzedékeit nevelte és képezte sokoldalú szakemberekké. Nevéhez fűződik a Tanszék, majd Intézet német együttműködési vonalának kiépítése. Különösen fontos vezető szerepet töltött be a tanszék oktatásának és kutatásának átstrukturálásában, a hagyományos ásványelőkészítésről a mechanikai eljárástechnika, valamint általános eljárástechnika oktatására és kutatására való átállás megvalósításában, továbbá az Előkészítéstechnika-mérnöki szak megalapításában.

 

A tudomány területén a hőtan és a hidraulikus szállítás volt két kiemelkedő szakterülete. 1991-ben szerezte meg az akadémiai nagydoktori fokozatot. Munkáját 1994-ben a Munka Érdemrend ezüst fokozatát kapta, 1995-ben Szentgyörgyi Albert díjjal ismerték el. 2005-ben a Miskolci Egyetem díszdoktorrá fogadta.

 

Tanítványai és tisztelői megőrzik emlékét. Professzor úr, nyugodj békében.

 

Kép: Tarján Iván  és Csőke Barnabás professzor úrak, 2012

Kiemelt partnereink

 

Kiemelt projektjeink

 

 

 

ISZAPKEZELÉS